Sarjana Sains Komputer (Keselamatan dan Jaminan Maklumat)

/Sarjana Sains Komputer (Keselamatan dan Jaminan Maklumat)
Sarjana Sains Komputer (Keselamatan dan Jaminan Maklumat) 2022-03-17T12:29:10+00:00

Sains komputer merupakan satu bidang yang perlu dibangunkan untuk meningkatkan pengetahuan dan teknologi maklumat dalam pendidikan dan pembangunan sosial. Faedahnya adalah untuk mempercepatkan pengumpulan, pemprosesan dan analisis serta penyebaran maklumat dapat dilakukan dengan cekap dan tepat. Ini akan memberi impak yang besar kepada pembangunan tekno-sosio-ekonomi dan kestabilan negara, terutamanya dalam menghadapi persaingan melalui industri pembuatan dan perdagangan antarabangsa serta globalisasi. Malangnya, pencerobohan dalam industri komputer nampaknya merupakan fenomena biasa yang dihadapi oleh organisasi. Oleh itu, komputer dan jaminan keselamatan maklumat adalah penting kepada semua organisasi kerajaan, swasta dan individu.

Program Keselamatan dan Jaminan Maklumat akan melahirkan seorang Pengamal Saintifik Komputer yang:

PEO1: Boleh menggunakan ilmu, prinsip dan kemahiran dalam Sains Komputer untuk menyelesaikan masalah secara kritis selaras dengan prinsip Islam bagi menyumbang kepada pembangunan ummah, negara dan kemajuan dunia. (LO1, LO6)

PEO2: Mahir dalam matematik, kemahiran saintifik dan teori pengetahuan pengkomputeran untuk menganalisis, memodelkan, mereka bentuk, membangun dan menilai penyelesaian pengkomputeran melalui pemahaman tentang teori dan praktikal Sains Komputer. (LO2)

PEO3: Mampu berkomunikasi, memimpin, bekerja dalam pasukan dan mempunyai kesedaran sosial, beretika dalam syariah Islam. (LO3, LO4, LO5)

PEO4: Mampu mengembangkan kerjaya dan penyelidikan melalui penerokaan peluang perniagaan melalui pembelajaran sepanjang hayat untuk pembangunan ummah. (LO7, LO8)

Graduan dalam bidang ini boleh mengambil bahagian dalam komunikasi, multimedia, telekomunikasi, kewangan, perbankan, keselamatan, dana, tabung amanah, takaful, insurans, pengurusan, perdagangan, fabrikasi komputer, perisian, teknologi maklumat, perundingan, perlombongan, pengangkutan (darat, laut). dan udara). Selain itu, mereka juga boleh menjadi usahawan, francaisor atau bekerja di sektor awam.

Course Structure