Pencapaian Tahun 2009

Pencapaian Tahun 2009

PERTANDINGAN PENYELIDIKAN DAN INOVASI DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM), site PULAU PINANG PADA 14 – 19 MEI 2009

pilule helvetica,sans-serif;">Bil.

Nama

Tajuk Projek

Pingat / Anugerah

Penyelia Utama

1.

Nur Sakinah Norkhair,

Norhayati Maarof & Syarifah Noor Husna Syed Adnan

(Prog. Bioteknologi Makanan, FST)

The Formulation of High Fibre Guava Cookies from Different Parts of Pink Guava Fruit

EMAS

&

"Special Project Award: Sustainability"

P. M. Chek Zaini Hassan

2.

Mohd. Aizat Zulkifli

(Prog. Keselamatan & Jaminan Maklumat, FST)

Software Agent for Registry Repair & Maintanence (Spyjak Antivirus Software)

PERAK

P.M. Dr. Ismail Abdullah

3.

Siti Hanna Ahmad Ahfrai, Norain Yahya & Nor Hidayah Mat Zin

(Prog. Bioteknologi Makanan, FST )

New Feldspar-Immobilized Biocatalysts for Organic Synthesis

GANGSA

Dr. Siti Salhah Othman

4.

Mohamad Akmal Aidi Kamarulzaman, Mohd Rizal Abas & Zakiah Mamat

(Prog. Bioteknologi Makanan, FST )

Antimicrobial Activitiy of Essential Oils from Cymbopogon nardus & Cymbopogon flexuosus

GANGSA

Dr. Hanina Mohd. Noor

5.

Siti Radhiah Omar, Nurfariza Mhd. Hassan & Norsyarzielah Salleh

(Prog. Bioteknologi Makanan, FST )

Clarification of Pink Guava Juice by Enzymatic Treatment

GANGSA

P. M. Chek Zaini Hassan

PERSIDANGAN DAN EKSPO CIPTAAN INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI ANTARABANGSA (PECIPTA 2009)

Bil.

Nama

Tajuk Projek

Pingat / Anugerah

 

1

 

-Assoc. Prof. Dr. Ahmed Mahir Mohamed Mokhtar Bakri

- Mrs. Sharifah Nur Rahimah Syed Alias

 

New Source of Citral from Lemongrass Flowers

 

Silver

 

2

 

- Prof. Salmah bt Yusof

- Ms Farah Hanum Hussin

 

Rush Tea - Roselle Tablet Tea

 

Bronze

PAMERAN BRUSSELS INNOVA 2009 , BELGIUM, JERMAN PADA 19 – 21 NOVEMBER 2009

PENYELIDIK

Tajuk

Pingat

Prof. Madya Dr. Ahmed Mahir

New Source of Citral from

Lemongrass Flowers

Emas

 FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel: +606-798 6510/6512, Faks: +606-798 6566/6516,