Sarjana Muda Sains Komputer Dengan Kepujian (Keselamatan & Jaminan Maklumat)

Sarjana Muda Sains Komputer Dengan Kepujian (Keselamatan & Jaminan Maklumat)

Pengenalan :

Sains komputer adalah bidang yang harus dikembangkan dalam rangka meningkatkan ilmu pengetahuan dan teknologi maklumat dalam tekno-sosial-ekonomi pendidikan dan pembangunan penyelidikan. Manfaatnya adalah untuk mempercepat akumulasi, pemprosesan dan analisis serta penyebaran maklumat dapat dilakukan dengan cekap dan tepat. Hal ini akan memberikan kesan yang signifikan terhadap perkembangan tekno-sosial-ekonomi dan kestabilan negara, terutama dalam menghadapi persaingan melalui industri pembuatan dan perdagangan antarabangsa serta globalisasi. Malangnya, sale intrusi dalam industri komputer tampaknya menjadi fenomena yang biasa dialami oleh organisasi. Dengan demikian, komputer dan jaminan keselamatan maklumat amat penting untuk semua organisasi kerajaan, swasta dan orang perseorangan.

 

Objektif Program :

Setelah selesai mengikuti program ini, graduan akan menjadi:

  • Komputer saintis yang boleh sintesis dan menggunakan pengetahuan, pemahaman dan pengalaman daripada industri untuk menyediakan produk dan perkhidmatan berkualiti kepada organisasi awam dan swasta yang berkaitan.
  • Komputer saintis yang memimpin dan terlibat secara berpasukan dalam tugas penyelesaian masalah menggunankan disiplin ilmu yang berlainan melalui kemampuan komunikasi yang berkesan.
  • Komputer saintis yang terus untuk memajukan ilmu pengetahuan dan kemampuan dengan memanfaatkan ICT untuk mencari peluang perniagaan.
  • Komputer saintis yang amalan nilai-nilai etika dan profesionalisma dalam memberikan perkhidmatan kepada penerima dan pembekal industri.

 

Peluang Kerjaya :

Lulusan dalam bidang ini boleh menyertai industri komunikasi, multimedia, telekomunikasi, kewangan, perbankan, keselamatan, dana, dana perwalian, takaful, insurans, pengurusan, perdagangan, fabrikasi komputer, perisian, teknologi maklumat, perundingan, perlombongan, pengangkutan (darat, laut dan udara). Selain itu, mereka juga boleh menjadi pengusaha, pemegang francais atau bekerja di sektor awam.

 

Struktur Kurikulum Sarjana Muda Sains Komputer dengan Kepujian (Keselamatan & Jaminan Maklumat) 2016/2017

 

Struktur Kurikulum Sarjana Muda Sains Komputer dengan Kepujian (Keselamatan & Jaminan Maklumat) 2017/2018

 FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel: +606-798 6510/6512, Faks: +606-798 6566/6516,